Antal indlæg: 3352 Tilmeldt: 03.07.09 Status: Offline
Jens Lindberg Jensen står til at miste dagpengeretten. Tager han imod offentlig hjælp, skal hans hustru forlade landet.
Hvis Jens Lindberg Jensen mister sit job i løbet af de næste fire år, risikerer familien at gå i opløsning.
Hustruens opholdstilladelse forsvinder. Pigerne på 5 og 7 år - begge danske statsborgere - må tage afsked med deres mor. Selv har den 35-årige jyde ikke ret til arbejdsløsheds dagpenge, fordi han tidligere har arbejdet seks år i Thailand.
Derfor mener familiefaderen fra Hobro, at regeringens lovforslag om et opholds krav for ret til dagpenge er urimeligt, fordi udvalgte familier bliver ramt ‘katastrofalt hårdt’.
- Hvis jeg mister mit arbejde, er det private lånemarked vores eneste mulighed. Hvis jeg tager imod hjælp fra det offentlige betyder det, at min hustru skal forlade landet, når hendes opholdstilladelse udløber, siger Jens Lindberg Jensen, der er kommunalt ansat handicapmedhjælper.
Vil indføre opholdskrav
Sammen med regeringen vil Dansk Folkeparti indføre et såkaldt opholdskrav for ret til dagpenge. For at kunne modtage arbejdsløsheds-, syge- eller barselsdagpenge, skal man i syv ud af de seneste otte år have opholdt sig i Danmark eller et andet EU eller EØS-land.
Ifølge ministeriets beregninger vil lovforslaget reducere antallet af dagpengemodtagere med baggrund i tredjelande med 1.500 personer.
Til gengæld ventes forslaget også at ramme mindst 20.000 nuværende a-kasse-medlemmer, der på et tidspunkt har arbejdet eller boet i udlandet.
Opholdskrav for ret til dagpenge
Lovforslaget skal finansiere en del af regeringens skatteaftale med Dansk Folkeparti, der blev indgået i februar 2018.
Med lovforslaget indføres der et opholdskrav for ret til dagpenge, hvorefter et medlem af en arbejdsløshedskasse som udgangspunkt skal have haft ophold her i riget, et andet EU-land eller EØS-land eller Schweiz i mindst syv ud af de seneste otte år.
Der er dog en række undtagelser. F.eks ansatte i danske virksomheder samt besætningsmedlemmer på danske skibe.
Regeringen vil med lovforslaget signalere, at man skal have en tæt tilknytning til det danske samfund til gengæld for adgang til ydelser.
Ifølge Beskæftigelsesministeriets egne skøn betyder lovforslaget, at 20.350 personer vil melde sig ud af en a-kasse, fordi de på grund af ophold i udlandet ikke længere vil være forsikret mod ledighed. Det vil ifølge Danske A-kasser ramme mange danskere, der har boet eller arbejdet i udlandet.
Kilde: Beskæftigelsesministeriet, Danske A-Kasser