Antal indlæg: 3352 Tilmeldt: 03.07.09 Status: Offline
Vil nedrive Lille Siam
Lille Siam har en lokalhistorisk betydning for Ebeltoft i kraft af eventyreren Rasmus Havmøller.
I 1914 forlod han Ebeltoft og rejste ud i verden. 20 år senere vendte han hjem efter flere år i Thailand (eller Siam som landet hed dengang), sammen med en sin thailandske hustru og en stor samling af alt lige fra udstoppede dyr og andre kulturgenstande, der i dag vil betragtes som politisk ukorrekte.
Tilbage i Ebeltoft byggede han bl.a. huset Lille Siam med thailandske træk.
Rasmus Havmøllers store samling er i dag at finde på udstillingen Skatkammer Siam i Ebeltoft, som hører under Museum Østjylland.
Lille Siam har derimod været på private hænder siden familien solgte det i 2020.
Ansøgning om nedrivning
Syddjurs Kommune bekræftede for to uger siden overfor Ebeltoft Folketidende, at man 30. marts 2024 havde modtaget en ansøgning om nedrivning af Kystvejen 159 også kendt som ”Lille Siam.”
Selvom ejendommen er vurderet til at have en bevaringsværdi på 4, og dermed viser »fremtrædende eksempler på arkitektur og kulturhistorie,« betyder det ikke, at en nedrivning ikke kan blive godkendt.
Bevaringsværdi siger nemlig intet om brugsværdi.
Når en bevaringsværdi bygning potentielt skal rives ned er det en process, der involvere flere forskellige aktører.
En af dem er bevaringsrådet i Syddjurs Kommune. En anden aktør i sagen er Museum Østjylland. Når kommunen skal behandle en sag om nedrivning af en bevaringsværdig bygning, bliver museet og Lea Glerup Møller bedt om at lave et høringssvar.
Antal indlæg: 3352 Tilmeldt: 03.07.09 Status: Offline
Eventyreren Rasmus tog kontroversiel samling med hjem
Den unge mand Rasmus Havmøller forlod i 1914 Ebeltoft for at opleve verden. Da han næsten 20 år senere vendte hjem, havde han en kontroversiel samling med i bagagen.
De mange år havde han brugt i Siam – det gamle Thailand – hvor han blandt andet gjorde sig som storvildtjæger og ivrig samler. Og det er de genstande, der senere blev grundlaget for en stor samling på Museum Østjylland i Ebeltoft.