Antal indlæg: 1773 Tilmeldt: 11.09.09 Status: Offline
We experience how Thai-Danish in Saraburi Thailand milk their cows, dairy farm and training center.
Muak Lee - den danske gård i Thailand
Mejerisektoren har været i en rivende udvikling siden begyndelsen af 1960’erne. Det begyndte med et dansk bistandsprojekt, som bestod af et malkekvægbrug og et uddannelsescenter i Muak Lek 150 km nord for Bangkok.
Mange af de unge thaier, der blev uddannet på gården, fik op gennem 60’erne tilbudt et stykke jord til en rimelig pris i området omkring mejeriet, hvor de kunne etablere et landbrug med malkekvæg. Bønderne leverede mælken til Muak Lek og fik på mejerigården rådgivning, kurser og dyrlægebistand.
Muak Lee-gården efter 1971
I 1971 blev ”Den Danske Gård” i Muak Lek overtaget af den thailandske regering, som fortsatte gården og mejeriet som en selvstændig organisation Dairy Promotion Organization (DPO). Siden er mejeriets markedsandele faldet markant. Alligevel er der bred enighed om, at ”Den Danske Gård” har haft stor betydning for udviklingen af mejerisektoren og for de tusindvis af familier, der fik en væsentlig forbedret indkomst og levestandard som mælkeproducenter. Gunnar Søndergaard, den danske agronom der startede gården op i 1962, udtrykte det, mange år efter at han i 1972 forlod Thailand, som: ”En ting er sikker, Thaigården har mere end opfyldt de forventninger, vi stillede til den.”
Køerne døde
Det varede ikke længe, før de danske køer fik problemer med klimaet og de tropiske sygdomme og insekter, de blev udsat for. Sygdommene blev overført af tæger, så en gang om ugen fik køerne en svømmetur i kemikalier for at beskytte dem mod insektangreb. Alligevel blev køerne syge, og en del af dem døde.
Man begyndte nu at krydse lokale thaikøer med de danske. Derved lykkedes det at opdrætte nogle køer, som kunne klare sig i klimaet, og som samtidig havde en rimelig mælkeydelse
Muak Lees betydning for den thailandske mejerisektor
I 1960'erne var mælk stort set ukendt i Thailand, men siden har efterspørgslen på mælk og mælkeprodukter været stigende. Efter Muak Lee blev der oprettet mejerier andre steder i Thailand, og mælkeproduktionen blev spredt til stort set hele landet. På den måde fik mange tusinde thailandske bønder muligheden for at producere mælk og ikke kun være afhængige af risproduktion. Selvom Thailands mælkeproduktion er steget markant op gennem 90’erne, er landet stadig ikke helt selvforsynende med mælk.
Thaier til Danmark
Gunnar Søndergaard tog selv rundt for at udvælge elever til den nye landbrugsuddannelse på de eksisterende thailandske landbrugsskoler. Eleverne blev uddannet på ”Den Danske Gård”, og en del af dem blev sendt til Danmark, hvor de blandt andet var i praktik hos danske mælkeproducenter. Nogle af thaierne fik danske kærester og blev i Danmark, men de fleste tog tilbage til Thailand, hvor mange af dem i dag sidder i ledende stillinger inden for mejerisektoren.
Vichai, Thanikran og Rød Dansk Malkerace
I 1965 kom Vichai til Muak Lek for at få en landbrugsuddannelse. Da han var færdig med sin uddannelse, blev han ansat på gården, indtil han fik råd til at købe sin egen gård. Vichai har i dag 40 malkekøer. En del af dem nedstammer fra Rød Dansk Malkerace. Vichai driver stadig gården, men han er ved at være oppe i årene, og inden længe skal Vichais yngste datter Thanikran overtage gården. ”Jeg er snart færdig med min uddannelse i Bangkok. Og så er det meningen, at jeg skal overtage gården. Der er mange af mine venner i Bangkok, der synes, det er lidt mærkeligt, at jeg vil bo på landet og passe malkekøer. Men jeg trives med arbejdet med køerne, og i øvrigt er der jo ikke så langt til Bangkok herfra.”
Den økonomiske vækst har givet miljøproblemer
Siden 1961, hvor ”Den Danske Gård” blev grundlagt, har landet oplevet en næsten uafbrudt økonomisk vækst. I dag er Thailand ikke længere et u-land men et mellemindkomstland. Thailands økonomiske vækst har kostet en høj pris i form af store miljøproblemer med forurening, fældning af tropisk regnskov og jorderosion. På den ene side er Thailand et eksempel til efterfølgelse. På den anden side er det vigtigt at bruge erfaringerne fra Thailand, så miljøproblemerne måske undgås i udviklingen af andre u-lande. Derfor er miljøhensyn da også et af de såkaldte tværgående hensyn i den danske udviklingsbistand i dag.
Forureningen flyder sydpå med floderne
I Nordthailand findes hovedparten af Thailands skove, og det er også her, at landets store, vitale floder udspringer. Hvis floderne forurenes med kemikalier og sprøjtemidler, flyder konsekvenserne med floderne sydpå mod det centrale Thailand, hvor hovedparten af landbrugsproduktionen foregår.Isan is the poorest region of Thailand: in 2002 average wages were the ... Isan (Isan/Thai: อีสาน; also written as Isaan, Isarn, Issan, ...
Antal indlæg: 340 Tilmeldt: 20.12.12 Status: Offline
Thaigården er i dag omdannet til en regulær turistattraktion, som rummer mere end selve mælkeproduktionen.
Turister strømmer til gammel dansk farm i Thailand
Dansk grundlagt malkekvæggaard i Thailand trækker turister til med strudse, dromedarer og hesteshow i western-tema.
”Welcome to Thai-Danish Dairy farm,” lyder hilsnen gennem en skrattende mikrofon. En ung kvinde, klædt i læderstøvler med sherifstjerne i skjorteåbningen og cowboyhat på hovedet, genner en gruppe turister op på en vogn, der bliver trukket efter en traktor.
Herefter starter en rundtur i det bakkede landskab på det 400 hektar store areal, som ligger i byen Muak Lek 140 km nord for Thailands hovedstad, Bangkok.
Det var her, den thailandske mælkeproduktion fødtes i 1962, da en dansk agronom i samarbejde med Danida og den thailanske regering startede Thaigården og det brand, der i dag kendes af mange thaier som Thai-Danish.
UDDANNEDE KONSULENTER
”Det var et enormt projekt, som ikke bare indebar starten af selve produktionen men også uddannelse af 60-70 thailandske landmænd,” fortæller Helge Brunse, der var ansat på stedet som Danida-konsulent indtil 1995.
”Mange af dem, vi uddannede, har senere startet egne produktioner, eller fået job som konsulenter hos konkurrenter og den thailandske brancheorganisation DPO,” tilføjer han.
Efter et mislykket forsøg fra dansk side til at fortsætte samarbejdet i Thailand, og efter at Danida trak sig ud i 1995, har der ikke været noget samarbejde mellem danske og thailandske mælkeproducenter.
PRODUKTIONEN FORTSÆTTER
Køerne på Thaigården nedstammer fra den røde danske malkerace, som blev bragt dertil ved projektets start. De 140 malkekøer i besætningen giver godt 20 liter mælk hver fordelt på to malkninger om dagen. De fodres med to typer græs afhængigt af regnsæsonen.
”Den viden, der fortsat bruges i Muak Lek, er grundlagt af danske landmænd, og er årsagen til at der overhovedet kan produceres en million ton mælk om året i Thailand, som der bliver nu,” siger Helge Brunse og forklarer, at produktionen af Thai-Danish-produkterne med tiden er blevet overhalet indenom af større internationale virksomheder som Nestle.
MUAK LEK TRÆKKER TURISTER
Alligevel er byen Muak Lek et kendt område, fordi Thaigården og trænings- og uddannelsescentret for kommende mælkeproducenter stadig ligger der.
Selve Thaigården er i dag omdannet til en regulær turistattraktion, som rummer mere end selve mælkeproduktionen.
Før gæsterne ser skyggen af en ko, er der strudse og dromedarer i indhegning, og besøget sluttes af med hesteshow i western-tema, hvor børn kan få en tur rundt i manegen, inden der fyres op under et linedance-show. Undervejs er der dog rundvisning i kostalden og lynkursus i, hvordan man malker en ko.
MARKED FOR
DANSKE VIRKSOMHEDER
Selvom malkekøerne ikke er det første, der springer i øjnene, er Thaigårdens succes hverken glemt eller gemt bag den cowboyinspirerede facade. Tværtimod ser Helge Brunse potentiale for lignende projekter i fremtiden.
”Mælkeforbruget i Thailand stiger med fem procent om året, så der er gode muligheder for, at danske virksomheder kan komme tilbage og få succes ligesom i 1960’erne. Jeg er slet ikke i tvivl om, at man kunne starte noget op påny, og det kunne også være i nabolandet Cambodja, hvor der ikke eksisterer nogen reel mælkeproduktion,” siger han.
Danmark er for mange thaier ensbetydende med mælk, og hvis man opholder sig i Thailand, vil man som dansker kunne opleve ligefrem at blive takket for den indsats, som er årsagen til, at mælke- og yoghurtforbruget stiger i Thailand i disse år.
Antal indlæg: 340 Tilmeldt: 20.12.12 Status: Offline
Thai – Danish Dairy Farm - From Denmark’s Most Successful Technical Cooperation to Thailand’s National Milk Brand
Following H.M. King Bhumibol Adulyadej the Great’s state visit to Denmark in 1960, during which he visited the Danish government experimental farms, “Favrholm” and “Trollesminde,” in Hillerød, H.M. King Bhumibol Adulyadej the Great had an initiative to develop a dairy farm in Thailand to create jobs and income for Thai farmers. This gave rise to the technical cooperation to transfer Danish knowledge and expertise in dairy farming and production to Thailand.
In 1961, the Danish government and Danish Dairy Farming Association donated 4.33 million Danish kroner to initiate the dairy farm project in Thailand. Subsequently, the two governments signed a technical farming cooperation agreement and the Thai-Danish Dairy Farm (TDDF) together with a training center was established in Muak Lek District in Saraburi Province. On 16 January 1962, H.M. King Bhumibol Adulyadej the Great of Thailand together with H.M. King Frederik IX and H.M. Queen Ingrid of Denmark presided over the inauguration ceremony of the Thai-Danish Dairy Farm (TDDF), as part of their state visit to Thailand.
The inception of the Thai-Danish Dairy Farm (TDDF) led to close cooperation between the Danish Farmer's Association and the Thai Government. The Danish Farmer's Association gave the Thai people 160 dairy cattle at the commencement of the farm, followed by an exchange of technical and financial assistance, which contributed to the continued growth of the farm. In 1971, the Thai-Danish Dairy Farm (TDDF) was handed over to the Thai government and renamed the Dairy Farming Promotion Organization of Thailand (DPO).
The Dairy Farming Promotion Organization of Thailand (DPO) is the maker of the “Thai-Danish” milk, displaying the logo of 2 red cows, which is now one of the most popular milk brands in Thailand, accounting for 45 percent of the country’s total milk output. In addition, DPO continues to modernize the Thai-Danish dairy market to attract wider customers’ segments and to expand its market. The company has developed new product lines such as yogurt and ice cream.
The Thai-Danish Dairy Farm (TDDF) is one of the most successful examples of the technical cooperation between Thailand and Denmark. Today, the “Thai-Danish” milk is considered a symbol of a long-standing and concrete cooperation between the two nations.
****************
Story by: Chinnavat Samranjai
Munchuta Suadmalai Olsen
Picture 1: H.M. King Bhumibol Adulyadej the Great of Thailand together with H.M. King Frederik IX and H.M. Queen Ingrid of Denmark inaugurated the Thai-Danish Farm (TDDF) on January 16, 1962
Picture 2: Dairy Farming Promotion Organization of Thailand (DPO) today