Antal indlæg: 453 Tilmeldt: 28.05.11 Status: Offline
Tusindvis af demonstranter fyldte søndag Bangkoks gader ved den hidtil største demonstration i løbet af de seneste måneders protester. Nogle af dem bar bannere, hvor der blandt andet stod ‘Hvad skal vi med kongehuset?’
Det er ikke hver dag, at thailændere kritiserer det thailandske kongehus. Faktisk risikerer man op til 15 års fængsel for majestætsfornærmelse i landet. Men den seneste tid har en protestbevægelse vokset sig større i Thailand, og demonstranterne vover at kritisere kongehuset.
De kræver en ny forfatning i landet, som militæret ikke står bag – modsat den nuværende. De kræver også, at det nuværende parlament bliver opløst. Og så vil de have, at menneskerettigheder bliver overholdt i landet, efter en række kritikere af landets kongehus og militær er forsvundet, for derefter at blive fundet døde lang tid efter.
En del af kritikken af kongehuset bunder i, at kong Maha Vajiralongkorn tog til Tyskland, da coronakrisen var på sit højeste. Og nu ser det ud til, at han fremover vil tilbringe størstedelen af sin tid i de sydtyske alper.
– Det er tydeligt, at regeringen ikke er i stand til at håndtere problemerne. Den er diktatorisk og forbryder sig mod landets forfatning. Den vil skade Thailand i lang tid fremover, lyder det fra den 24-årige studerende Thapakorn Oatnapaporn.
Den danske ambassade i Bangkok, Thailand udsendte allerede i starten af sidste uge en advarsel til danskere i Thailand om at holde afstand til diverse demonstrationer i Thailand.
Studerende går forrest
Protestbevægelsen har rod blandt studerende i Bangkok og har vokset sig større de seneste uger.
Bagtæppet for demonstrationerne udgøres også af den desperation, som mange thailændere oplever i kølvandet på coronakrisen. Smitten har ikke været så omfattende i Thailand som i mange andre lande, men de er ramt enormt hårdt økonomisk – blandt andet på grund af svigtende turisme.
Demonstranterne advarer om, at de ikke stopper, før deres krav bliver mødt, lyder det fra protestlederen Tattep Ruangprapaikitseree.
– Vores tre krav er ultimative, og vi har overleveret dem til regeringen og parlamentet. De bør lytte til os og handle, for det er den eneste løsning på de kroniske problemer, der har stået på i et årti her i landet.
Thailands premierminister er den tidligere hærchef Prayut Chan-o-cha. Demonstranterne klandrer ham for at have vundet sidste års parlamentsvalg gennem valgfusk.
Loven om majestætsfornærmelse Thailands premierminister Prayut Chan-o-cha oplyste sidste måned at sektion 112 i straffeloven, også kendt som lèse-majesté loven (loven om majestætsfornærmelse), ikke anvendes efter et ønske fra den thailandske konge.